Reflektion

Sammanfattning:
Vi började ett nytt tema; Normer.
Idag på lektionen, har vi tillsammans gjort en övning som beskriver normer utifrån vad vi själva har "lärt oss" av samhället. Det är just samhället som agerar en viktig faktor i vårat vardagliga liv.
Vi fick olika lappar som enkelt beskrev en persons livssituation, och vi skulle med hjäpl av den informationen ta antal "steg" efter vad vi tänkte om olika påståenden som läraren beskrev.
 
Min lapp:
   Du bor i en storstadsförort,
   din mamma jobbar som städare
   och din pappa är arbetslös.
 
1.
Jag tar från denna övning med mig att vi själva hittar på mer än vad vi egentligen ser. Vi antar att vissa saker ska se ut på ett visst sett då omgivningen är formad och byggd på normer. 
 
2.
Övningen kändes lite annorlunda. Den avslöjade oss som klass att gå på samhällets luriga normer. Dock så tyckte jag att det var en mycket bra övning som förklarade en norm väldigt väl.
 
3.
Jag tänkte på att ingen borde bli utsatt för både lapparnas beskrivande, men också hur personerna i fråga ställde sig till påståendena. Bara efter att få höra några beskrivningar och ett enkelt påstående kan man direkt säga om man känner sig säker i skolan eller inte. Det var aningen chockerande att se hur vi tänker om "individer" vi inte känner. 
 
4.
Övningen kan möjligtvis ha blivit bättre med mer utrymme då man skulle kunnat se skillnaden mer tydligt.
 
5.
Höjdpunkten under övningens gång var slutet då vi skulle berätta vad vi som "skådespelare" tänker. Man märkte att folk som tagit åt sig en roll hade hittat på mycket om personen  som beskrevs på lappen. Detta genom att säga "han" eller bara anta att den är heterosexuell.

Jag tycker att övningen var lärorik och väldigt bra som introdution av temat. 
Tack. 
/Roderick Crafoord
 

Samhällskunskap 2

Från denna tidpunkt skriver jag utifrån Sam Kurs 2.

RSS 2.0