Medicinsk Etik

Jag hadr tänkt att göra uppgiften om medicinsk etik kring livets slut.
Eftersom att man annars hör mycket om livets början och dess frågeställningar så verkade detta ämne mycket mer intresanr. Man hör inte om det så mycket men jag anser att det är minst lika viktigt.
Det politiskt korrekta är antagligen att man ska vara rädd om barnen och att tänka på hur dem är vår framtid. Därför ligger detta ämne mer i bakgrunden. Låt oss föra det framåt!
I slutet av livet så finns det nog mer frågeställningar än vad man tänker först. Självklart har vi aktiv dödshjälp och huruvida det är ok eller inte. Det är nog det mest centrala ämnet som jag nog dessutom tänker skriva om. Men det finns mer än bara det. Det finns allmän hälsovård ok vad som är ok. Får man använda höga doser morfin för att lindra smärta eller kan det missbrukas? Hur pass mycket arbete ska man lägga på äldreboende och sjukvård?
Ett tredje ämne skulle kunna hanla om passiv dödshjälp. Här kommer vi tilbaka till aktiv dödshjälp men som jag skulle kalla en kompromiss. Kan detta vara en lösning?
Jag kommer nog ha som mål att vilja hitta en lösning på problemet. Både en egen lösning och samhällets egen lösning. Vad jag menar med lösning är helt enkelt någonting som passar alla (nästan).
Uppdateringar kommer under arbetets gång.
Tack
/Roderick

Om vårt grupparbete.

Vi i vår grupp har samarbetat otroligt bra under den tid vi har haft på oss att göra detta arbete. Delvis för att vi alla hade ganska höga ambitioner och vi alla ville samma sak. Men efter ett tag lär man även känna varrandra bättre och man känner att man vill hjälpa andra.
Andra grupparbeten jag har gjort har alltid känts motsträviga och som att ingen vill egentligen jobba. Men den här gången när jag för första gången fick läge att samarbeta med några i en ny skola så blir det på ett annat sätt.
Vi har varje gång vi träffats gått igenom olika pungter och uppgifter som ska göras och alla har gjort det dom ska. Det blir verkligen så mycket lättare då.
Nu sista dagen var väl mest spännande då vi timmarna innan själva redovisningen stod och övede för oss själva med varrandra. Här gjorde vi några enkla justeringar som gjorde allas liv lättare.
Grupparbetet har även fungerat bra när vi har fördelat allting som ska göras. Vi började helt enkelt med att bestämma en dag då vi alla kunde åka och göra den intevju som man skulle göra. Detta gjorde vi ganska snabbt då det är skönt att ha lite tid på sig senare.
Efter intervjun så delade vi inspelningar och anteckningar mellan varrandra via mejl, usb-stickor och fysiska sätt. När vi hade gjort det så började vi väl fundera lite på vem som skulle ha vilken del. Vi fördelade gämt och efter vad vi själva ville göra. Det hela gick sjukt smidigt och vi blev klara innan lovet. Sedan var det bara att öve eftersåt. Själv hade jag väl något intro och ett avslut. Plus någon pungt i mitten. Jag blev även ansvarig för att skapa och formgiva powerpointen. Den blev jag också nöjd med.
Det hela har varit mycket kul och ja hoppas att vi kanske gör något liknande i framtiden i andra ämnen också.
Hoppas även att min grupp känner lika dant som jag.
Tack för allt!
/Roderick

Tankar och reflektioner kring intervjun.

Idag har jag gjort min presentation av islam och det gick väldigt bra! Vi i vår grupp hade förberett oss väl och nu när allting skulle upp till bevis så hade vi en bra grund.
Vad vi valde att inte ha med i powerpointen var egna reflektioner och tankar. Jag tänkte att jag skulle skriva några här istället.
Jag nämde i början av redovisningen att jag har fått en helt annan sy på islam än tidigare. Det tycker jag att jag verkligen har fått. Innan har jag sett islam som en ganska strikt och regelfylld religion och som är ganska orättvis när man pratar om kvinnor och män. Men nu i efterhand så kan jag ta tillbaka alla de tankarna och berätta att min syn på detta är mycket mer utvecklad än tidigare. Som jag har förstått det så får man själv välja vad som är bra eller dåligt med religionen. Allt har sina för och nackdelar. Vad som andra kan tycka är förtryckande och orättvist är enligt mig någonting som man får bestämma själv. Det är trots allt för kvinnornas bästa som hon ska bära burka eler slöja. Jag säger inte att det är bra men att det inte är lika hemskt som media och folkmassan får det att se ut.
Vi sade också att det finns olika sätt att tolka sin religion. Jag har hela tiden trott att detta inte var något val. Var man troende inom islam så fanns det ett sätt att vara på. Det är väldigt intressant att människor som tror på samma gud men som ändå inte gör det lika mycket kan samarbeta så bra oc känna sig medverkande.
Vad vi kommer in på här är även mellan olika religioner. Många hör att kristendomen är försej då dom tror på treenigheten. Men när vi pratade med Mahmoud så berättade han att för att vara troende i isam så måste du tro på andras religioner också. Han trodde på alla religioner och det var för mig e ny väg att hitta till sin egen sorts livssyn och gudssyn.
Själv så tror jag inte på gud men jag tror att det finns någonting som är så avancerat och stort att ingen människa skulle klara av att förklara fenomenet. Rymden är nog bara en liten del av någonting större som är en liten del av någonting ännu större osv. Härmed så skulle jag heller inte kunna säga att jag tror på den evolution som vi har kommit på. Vi kanske har räknat ut med matematik en så otroligt liten del av det som startade det hela och hur liv kan uppstå på jorden. Människorna är små och det måste vi inse.
Vad mahmoud gör istället är att han tror på en gud. Han förklarade att evolutionen endast är en teori och att vi inte kan veta det. Samma sak är det med gud men efter som att man liksom jag inte kan komma på ett namn för den stora makt som har skapat oss så väljer många att kalla det för gud. Enligt mig så tror jag däremot att gud har blivit någonting som man förknippar med en gammal man i himmelen. Alla ser sin egen definition på gud och det är mycket intressant att gämföra olika gudar med varrandra.
Mycket spännande ämne och mycket nya tankar som har flugit upp i huvudet.
Tack! Ha det fint!
/Roderick

RSS 2.0